Roosdaal moet leefbaar blijven
Ons dorp moet een dorp blijven. Onder het huidige bestuur zijn we de laatste jaren sterk verstedelijkt. Dat willen we absoluut stoppen. Wij willen een mooi, veilig en warm dorp waar écht gezorgd wordt voor de inwoners. Dat betekent dat we op een verstandige manier omgaan met onze open ruimte, dat we werk maken van een zorgbeleid op maat, dat we onze verenigingen ondersteunen en dat we investeren in een veilige woonomgeving.
Mobiliteitsplan uitvoeren? Dat moet sneller!
Roosdaal heeft een goed mobiliteitsplan. Groen gaf hiervoor de aanzet en werkte er ook aan mee, net zoals de inwoners van Roosdaal. Maar nu moet het plan ook volledig worden uitgevoerd, en daar zijn de huidige budgetten te klein voor. Als we aan het huidige tempo verder doen, zijn de klaar in ... 2078! Wij willen daarom een serieuze verhoging van het budget, dit moet maal 3. We vragen dringend een oplossing waar vrachtverkeer en fietsers samen de weg op gaan. Veilige fiets- en voetpaden moeten in Roosdaal een prioriteit zijn!
Geen bla bla, wel boom boom
Het behoud van natuur en biodiversiteit moet een prioriteit zijn. Onze landbouwers spelen een cruciale rol in het behoud van het landschappelijk karakter. Met een duwtje in de rug kunnen ook hier stappen gezet worden naar landbouw, tuinbouw en natuur die elkaar versterken. Het Roosdaals klimaatactieplan is echter blijven steken in de beginfase, net als de uitvoering van het hemelwater- en droogteplan. We misten een schepen met voldoende daadkracht en expertise om dit te realiseren. In het bomencharter werden 5000 bomen beloofd, het werden er 1060. Dankzij Groen en massale steun van de inwoners, komt er wel een mooi natuurproject in Peerenbosch. Een goed voorbeeld van hoe het anders kan.
Een halftijdse burgemeester? Da’s half werk.
Wij vragen een voltijds engagement van de kandidaat burgemeester. Wij vinden dat een wedde van 6.138 euro bruto per maand hiervoor ruim voldoet. Want heel wat extra bevoegdheden en complexe dossiers werden de laatste jaren naar de gemeente doorgeschoven. Een voltijdse job combineren met een schepenambt? Ook dat is niet haalbaar. Dit konden we ook vaststellen de voorbije legislatuur. Hun wedde werd een tijd geleden verhoogd, in Roosdaal tot een brutoloon van 3.686 euro, dat moet volstaan om zich minstens halftijds vrij te maken in dienst van de gemeente.
74 voetbalvelden extra beton in Roosdaal!?
De recente grote bouwprojecten hebben niet de minste aandacht voor leefbaarheid en betaalbaarheid. Volgepropt met woningen leidt dit voor het ‘binnengebied Kwinkeleer’ tot 3 voetbalvelden bijkomende verharding, er is geen plaats voor gemeenschappelijk groen. Dit is ook het geval aan de Profetenberg. “Dankzij” de hoge prijzen zijn deze gronden bovendien voor de gewone Roosdaalnaar niet betaalbaar. De aanpak van de bouwpromotoren komt dus vooral henzelf ten goede. Hoog tijd dat het bestuur initiatieven neemt om het landelijk karakter van onze gemeente bewaren en de levenskwaliteit van de Roosdaalnaar voorop te zetten. Want in de laatste 6 jaar zijn er in onze gemeente 74 voetbalvelden groene ruimte verloren gegaan. Daarom willen wij een bouwpauze voor grootschalige bouwprojecten, tot de beleidsvisie die werd uitgewerkt, juridische kracht heeft.
Iedereen telt mee in Roosdaal
We gaan voor een warm bestuur dat kansen geeft aan àlle inwoners. Het gemeentehuis moet voor iedereen meer toegankelijk zijn. Om vereenzaming en sociaal isolement tegen te gaan, investeren we in activiteiten door het Sociaal Huis. Voor de gezinnen wordt ingezet op de dienstverlening van het Huis van het Kind. Door het invoeren van een kortingstarief kan elke Roosdaalnaar deelnemen aan het vrijetijdsleven. Ook onze jongeren hebben recht op een eigen ontmoetingsplaats waar ze ongedwongen jong en creatief kunnen zijn. Zo willen we investeren in een speel- en recreatiebos, maar ook in degelijke lokalen voor onze Roosdaalse jeugdbewegingen. Samen gaan we voor een Roosdaal waar jong en oud zich thuis voelt.
In het belang van iedereen
Wij vinden dat iedereen gelijk is voor de wet. Afspraken zijn er niet alleen voor burgers, maar ook voor bedrijven. Zo steunden we de juridische stappen om de Pamelse Meersen terug te herstellen. We denken mee na hoe we werkgelegenheid en leefbaarheid kunnen combineren in onze gemeente. Zo lanceerden we het voorstel om een pijplijn te voorzien richting industriegebied aan de N9, zodat zwaar vrachtverkeer niet helemaal door de dorpskern moet wanneer de bronnen opnieuw worden opgestart.
Groen werkt : zo maakten wij het verschil
- Het noodzakelijke overstromingsgebied de Pamelse Meersen werd hersteld
- Illegaal gedumpte buswrakken aan de Turfput werden verwijderd
- Burgerparticipatie bij hernieuwbare energieprojecten
- Klimaatrobuuste groene zones
- Bevolking informeren over jachtgebieden
- De opmaak van een hemelwater- en droogteplan, waardoor de gemeente in aanmerking komt voor subisidies
- Renovatiebegeleiding via bouwfitdagen en energiefitsessies
- ‘De tankslag’ : een premie voor de verwijdering of neutralisatie van oude mazouttanks
- Tuinrangers: gratis advies om tuinen biodivers en klimaatrobuust te maken
- Opstart van een autodelen-project
- Info aan de inwoners over de impact bij mogelijke heropstart van de Léberg bronnen
- ...
Wil je dat wij nog meer doen voor onze gemeente, stem dan Groen+