Â
Groen Lennik maakt het verschil: wij doen wat we beloven, ook de komende 6 jaar!
Â
Vriend en vijand erkennen dat Groen Lennik de voorbije zes jaar voor een frisse, groene wind in Lennik heeft gezorgd! Er werden maar liefst 7 nieuwe natuurparken aangelegd, verschillende iconische voetwegen heropend, open ruimte beschermd en zonnepanelen op de gemeentegebouwen gelegd. Dat was ongezien! De volgende zes jaar gaan we verder op het ingeslagen, duurzame pad: Lennik heeft meer nood aan natuur, open ruimte en inspraak om zich te wapenen voor de toekomst, daar gaan we voor!
Â
Lennik groener maken
Lennik is een mooie, groene landelijke gemeente. Groen wil dit zo houden: we bouwen verder aan ons Groen Hoefijzer, dat mooie netwerk van toegankelijke natuurgebieden en rust- en speelplekjes tussen Sint-Kwintens en Sint-Martens, en beschermen onze open ruimte. We geven mens en natuur letterlijk meer ademruimte.
Â
- We voeren een gerichte bouwstop in voor alle woonreservegebieden – waaronder dat van de Veldstraat - in Lennik om de kernen beter te bufferen en bouwwoede in te dammen. Dit kaderen we in een ‘plan’ Open Ruimte, dat heel Lennik zal omvatten.
- We leggen nieuwe parken, bossen en rustplekjes aan in en rondom de vallei van de Slagvijver – het Groen Hoefijzer – en zetten dit ook toeristisch op de kaart, want Lennik pioniert hier letterlijk. Voor nieuwe bossen gaan we praten met private eigenaars om nieuwe mogelijkheden tot bosuitbreiding te vinden.
- We zetten in op de verdere vergroening van onze kernen, in navolging van het lopende burgerproject ‘KoesterjeKern’. We gaan na waar gemeentelijke gebouwen verder kunnen ‘vergroenen’, door ontharding en de aanplant van geveltuintjes.
- We werken aan meer natuur in Eizeringen, met bijzondere aandacht voor de Moeile, een mooie, landschappelijke parel op de grens met Lombeek. We richten er bijkomende rustplekjes en voorzien de nodige informatieborden, terwijl we kijken, samen met de eigenaars en bewoners, hoe we de natuur er verder kunnen herstellen.
- We werken aan een hagenplan, voortbouwend op de aanplanten aan Bree-eik en Groenenberg van de voorbije jaren. Doel is om zo ook de omgeving van onze parken opnieuw schaduwrijk en aantrekkelijk te maken: het Pajotse landschap terug in ere herstellen! En ook toeristisch op de kaart zetten!
- We bouwen verder op onze recent opengestelde voetwegen in Kattenbos, Saffelberg en Slagvijver, richting een uitgebouwd voetwegennetwerk in en rondom onze natuurgebieden en parken.
Â
Â
Lennik lokaal versterken en landelijk houden
Â
Lennik is een mooie, landelijke gemeente, die op een steenworp van de hoofdstad is gelegen. Dat biedt kansen, maar ook uitdagingen. Om Lennik leefbaar en aantrekkelijk te houden, ook voor jonge gezinnen, wil Groen Lennik actief nadenken over wat ‘landelijk’ juist inhoudt. Geen woorden, maar daden dus, met duidelijke regels over kernverdichting, mobiliteit en ruimte voor nieuwe gemeenschapslokalen voor jong en oud. Ook willen we enkel maar fuseren wanneer er voldoende draagvlak en meerwaarde tegenover staat.
- De dorpen in Lennik zien er vaak nog effectief ‘dorps’ uit. Dat is geen toeval, want er het bestuur werkte hiervoor specifieke regels uit. Zo bestaan er in Sint-Kwintens duidelijke stedenbouwkundige regels omtrent het aantal toegelaten bouw- en woonlagen. Bijkomend is er verplichte aandacht voor harmonie van nieuwe projecten met de omgeving, terwijl er in de woonreservegebieden niet meer wordt gebouwd. Dit duidelijk principe van ‘geven en nemen’; willen we doortrekken voor elk dorp, zowel in Eizeringen als in Sint-Martens. Een volledige bouwstop is niet nodig, want dan zouden onze dorpen leegbloeden. Wél duidelijke regels met de nodige aandacht voor integratie van nieuwe projecten met de bestaande omgeving.
- Lennik maakt werk van betaalbaar wonen, zodat ook jonge gezinnen een toekomst kunnen uitbouwen in de gemeente. Nieuwe woonprojecten moeten zo’n toets doorstaan, terwijl de gemeente ook nadrukkelijk inzet op meer kinderopvang. Ook willen we blijvend investeren in kansen voor handel in onze kernen, wat beter is dan anonieme baanwinkels. Dat maakt onze kernen blijvend aantrekkelijk voor jonge gezinnen maar ook voor oudere mensen, die te voet naar de winkel kunnen.
- De site van het Vetkot biedt enorm veel potentie eens de technische dienst van de gemeente verhuist zal zijn. We willen een geïntegreerd, duurzaam en gedragen plan voor dit gebouw, met inspraak voor alle Lennikenaren, dat nadenkt hoe we het karakteristieke erfgoedkarakter van het gebouw kunnen verzoenen met nieuwe noden, zoals de nood aan nieuwe gemeenschapslokalen, ontmoetingsplekken en een nieuwe bibliotheek. Dit moet dé toekomstige ontmoetingsplek van onze gemeente worden.
- De vergroening van de Markt van Lennik was een onverhoopt succes. Ondanks enige scepsis, blijken de bomen en banken een aangename buffer te vormen, met ruimte voor picknick en gesprekjes. Iedereen kan ervan genieten: we willen deze groene lijn verder doortrekken, niet enkel op de Markt maar ook in andere gemeente. Voor Sint-Martens zou bijkomende vergroening, met ruimte voor bomen en rustplekjes, gekoppeld moeten worden aan de broodnodige heraanleg van de voet- en fietspaden.
Â
Lennik voor en door elkaar
Â
Wat zou Lennik zijn zonder zijn zonder zijn inwoners en verenigingen? De vraag stellen is ze beantwoorden. We moeten dit rijke verenigingsleven koesteren, want het zorgt dat Lennik bruist en niet indommelt. Zowel binnen als buiten verenigingen willen we mens met mekaar in contact brengen, ook de nieuwkomers in onze gemeente. Enkel door de vervreemding actief te bestrijden, houden we de verzuring buiten onze gemeentegrenzen. We willen geen slaapdorp, maar een bruisende gemeente blijven. Daar maakt Groen Lennik werk van!
- Inspraak en draagvlak staan centraal. Enkel via actieve burgerinspraak kunnen we onze gemeente verder uitbouwen. Via LennikaanZet zijn de adviesraden terug slagkrachtig gemaakt, maar we merkten dat het moeilijk blijft hiervoor voldoende mensen voor te engageren. Tijd is kostbaar, toch willen we blijven inzetten op gerichte inspraak bij alle gemeentelijke projecten, zodat deze ook vanuit de samenleving kunnen groeien. We willen ook werk maken van een burgerbudget, dat de gemeente verplicht geld in te zetten op de concrete noden van de inwoners.
- Lennik ondersteunt zijn verenigingen: niet enkel door in te zetten op nieuwe gemeenschapslokalen in de kern, maar ook door actief te pijlen naar de noden bij de lokale verenigingen.
- Lennik houdt de vinger aan de pols bij de jeugd. We willen een nieuwe ontmoetingsplek voor de jeugd, die het bestaande, charmante maar erg ouwbollige jeugdhuis vervangt.
- Lennik is een sportgemeente en wil dat vooral blijven. Dat vergt niet alleen de opmaak van ruimtelijke plannen om de zonevreemde sportterreinen te regulariseren, maar ook budget om de soms erg verouderde infrastructuur te vernieuwen. We willen nagaan hoe we de ‘oude’ sporthal duurzaam kunnen vernieuwen, al dan niet in samenspraak met private partners.
- Lennik zet al in op korte keten, maar om landbouwer en consument nog meer met mekaar in contact te brengen zetten we in op de aanleg van een pluktuin, die de mensen bij mekaar kan brengen. Want niet elke Lennikenaar beschikt over een eigen groentetuin. De ideale manier om aan gezonde voeding te geraken, maar ook fijn om nieuwe mensen te leren kennen.
- Lennik telt niet alleen vele menselijke inwoners maar ook veel huisdieren. De voorbije jaren zette Lennik al in op een zwerfkattenbeleid, nu wil Lennik ook een dierenbegraafplaats inrichten die de eigenaars toestaat een gepaste laatste groet aan hun huisdieren te kunnen brengen.
Â
Â
Lennik klaarmaken voor de toekomst
Â
De klimaatverandering is reëel en stelt ook Lennik voor heel wat uitdagingen. Langdurige plensbuien zorgen voor overstromingen, terwijl hittedagen nopen tot meer schaduw en groen. Groen Lennik wil werk maken van een robuust klimaatbeleid, dat niemand achterlaat. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld, door verder in te zetten op duurzame gemeentegebouwen, en gaat samen met de burgers op zoek naar draagvlak voor duurzame energieprojecten.
- Onze valleien bouwen we om tot duurzame sponzen, met ruimte voor moeras en bos. Hier infiltreert het water, dat zo voldoende bufferruimte krijgt en niet meteen voor overstromingen zorgt. We werken een duurzaam en geïntegreerd valleiplan uit, dat de sites van het Wachtbekken en het moeras Lindeveldweg omvat en zo meer ruimte voor water biedt. Op die manier beschermen we de toekomstige generaties tegen watersnood en voorzien we ook ruimte voor wateropslag wanneer er een langdurige droogteperiode zich aandient.
- Lennik zet zijn pioniersrol als klimaatgemeente verder. We gaan na welke gemeentelijke sites verder kunnen worden verduurzaamd en onthard, terwijl we ook een strategie uitwerken voor hernieuwbare energieopwekking op de schaal van onze gemeente. Daarbij ligt de nadruk op zon en wind, eventueel ook in samenwerking met naburige gemeenten. Ook kleine windturbines zijn hierbij een optie.
- Lennik wordt eindelijk een echte fietsgemeente, waardoor niet langer voor elke verplaatsing de auto nodig is. Een goed uitgerust fietspad tussen de kern van Lennik en Gaasbeek is een absolute prioriteit. Maar daarnaast moet ook verder werk gemaakt worden van de VolleGaas-route, de bestaande verbinding tussen Brussel en het Pajottenland. In de kern moet een lus van goed afgebakende fietsstraten, waar de trage weggebruiker absolute prioriteit heeft, de schoolgaande jeugd toestaan op veilige manier tot aan de schoolpoort te geraken.
- Niet iedereen heeft een wagen (nodig). Vooral de mensen die in dorpskernen met goed openbaar vervoer wonen, hebben misschien maar een keer per week een wagen nodig. Daarom willen we in elke dorpskern een deelwagen aanbieden, zodat er meer ruimte komt voor spel en rustplekjes in de kern van onze gemeente.
- We zetten meer camera’s effectief in om de adequate bestraffing van zwerfvuil tegen te gaan!
Â
Â
Warm Lennik
Â
Lennik is een warme gemeente we zetten in op gelijke kansen voor iedereen en streven naar een maximaal gezonde omgeving. Voor Groen Lennik is dit een speerpunt in het toekomstige gemeentelijke beleid.
- We bouwen zorgzame buurten uit, waar we mensen, jong en oud, terug in contact brengen met mekaar. Thuiswerkhulp, boodschappendiensten en ouderenbezoek worden gepromoot, dat brengt generaties terug wat dichter bij mekaar. Ook de gemeente speelt hier een trekkersrol.
- Aandacht voor preventie en gezondheid is van levensbelang. We blijven inzetten op het informeren en sensibiliseren over gezondheid en een gezonde levensstijl. Een gezond gedrag stimuleren door te zorgen dat er voldoende aanbod is voor de burgers.
- Lennik is een rijke gemeente maar kent ook armoede onder haar burgers. Dankzij het gemeentelijke Bijzonder Sociaal Comité zorgt men dat zij die hulp en ondersteuning nodig hebben, deze op een correcte manier wordt aangereikt. Groen Lennik wilt hier verder deel van uitmaken, om mensen in nood verder te kunnen helpen.
- Als gemeente zijn wij de eerste in Vlaams Brabant waar een babytheek is opgestart. Dit zorgt ervoor dat jonge ouders spullen voor hun nieuwe spruit kunnen ontlenen in plaats van alles nieuw te kopen. Materiaal kan uitgeleend worden en wanneer we het niet meer nodig hebben kan het dienen voor anderen. Een prachtig initiatief die andere gemeenten hebben overgenomen. Samen met de babytheek is ook Recylceer gestart. Zo kan kleding en speelgoed in de winkel te koop aangeboden worden aan democratische prijzen en op die manier een tweede leven krijgt.
- In het Pajottenland is een voedselbank opgestart met als naam ’t Winkeltje. Met de gemeente Lennik maken wij daar deel van uit. Vele handen van vrijwilligers maken het voorbereidend werk lichter. Denk daarbij aan ophaling voeding, onthaal, het winkelgebeuren, …. We werken hier verder aan.
- De laatste 3 jaren organiseert de gemeente een wereldfeest samen met organisaties binnen Lennik die actief zijn in ontwikkelingslanden. De organisaties krijgen de kans om te tonen wat zij doen en op die manier brengen wij verschillende culturen samen… Een verrijking voor iedereen, die we ook in de toekomst willen garanderen.
Â