Fietsen maakt gelukkig: nood aan meer en betere fietspaden

09 September 2018

Fietsen maakt gelukkig: nood aan meer en betere fietspaden

Groen pleit ervoor om de Pajotse dorpen onderling beter te verbinden met fietspaden. 

Fietsen maakt gelukkig. In het Pajottenland zijn echter niet alleen de heuvels een uitdaging, maar ook een aantal ontbrekende fietsverbindingen en fietspaden in slechte staat. Het ontbreken van een fietspad langs de Langestraat in Gooik, Herne en Galmaarden is een oud zeer. Enkele jaren geleden werd aangekondigd dat hier werk van gemaakt ging worden, maar voorlopig is het gebleven bij enkele infoavonden en mooie promobeelden. Zo mooi zou het kunnen zijn: plannen.

De werken worden echter niet opgestart omdat niemand de rekening voor het onderhoud nadien wilt betalen. De betrokken gemeenten (Gooik, Herne en Galmaarden) en de Vlaamse overheid spelen hierover een spelletje blufpoker, maar de Pajotse fietsers zijn de verliezers in dit spel. Meer info hierover: artikel uit Het Laatste Nieuws.

Ook elders in het Pajottenland zijn er nog belangrijke knelpunten voor fietsmobiliteit: langs de Ninoofsesteenweg in Lennik (deel Roosdaal is recent in orde gebracht), bij binnenfietsen van Heikruis vanuit Bellingen, verbindingen naar treinstation van Edingen in Herne en heel Bever want daar is nergens een fietspad.

Groen pleit ervoor om de Pajotse dorpen onderling beter te verbinden met fietspaden en alle scholen, bibliotheken, jeugdhuizen, sportterreinen… prioritair te ontsluiten via veilige fietspaden. Dit kan door de gemeentelijke mobiliteitsplannen beter op elkaar af te stemmen en te komen tot een algemeen mobiliteitsplan voor fietsen en openbaar vervoer in het Pajottenland.

Fietsen is gezond en gezonde mensen zijn ook gelukkigere mensen. Door de dagelijkse lichaamsbeweging worden lichaam en geest gestimuleerd. Meer en betere fietspaden in het Pajottenland zal dus zorgen voor gelukkigere en gezondere inwoners.