Fijn stof en een andere mobiliteit in Pajottenland: info & debat

Jun
14
14 Juni 2018 / 08:00 PM tot 10:00 PM

Je ziet het niet, maar het is er wel: fijn stof. Ook in het mooie en landelijke Pajottenland. Om de omvang van het probleem in kaart te brengen, voert Groen in verschillende gemeenten in het Pajottenland metingen uit. Hoe groot is de luchtvervuiling in onze spreekwoordelijke achtertuin? De resultaten van deze metingen zullen tijdens de info- en debatavond in primeur bekend gemaakt worden.

Fijn stof is de meest schadelijke vorm van milieuvervuiling en het treft kinderen en ouderen het ergst. Uit nieuwe gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat slechte lucht overal in Vlaanderen de norm wordt. Ook in de Pajotse gemeenten worden de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit overschreden.

Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van het belang van een goede luchtkwaliteit en vooral in onze eigen leefomgeving. Toch is het niet altijd evident om betrouwbare informatie te vinden. Net daarom organiseert Groen op donderdag 14 juni vanaf 20u in het Proefcentrum van Pamel een informatie- en debatavond over dit thema: fijn stof en een andere mobiliteit.

Programma van de avond:

• 20u10 - Inleidende key note: Oorzaken van fijn stof en de gevolgen voor de gezondheid, door Stijn Vranckx, expert luchtkwaliteit bij VITO
• 20u30 - Toelichting over de fijnstofactie in de rand door Sarah Sneyers (provincieraadslid voor Groen in district Vilvoorde, Vlaams-Brabant) en bekendmaking van de Pajotse meetresultaten.
• 21u - Afsluitend panelgesprek over 3 stellingen met Herman Claeys (schepen van milieu in Roosdaal, CD&V), Marc Devidts, (voorzitter en lijsttrekker Groen Roosdaal), Dirk Dedoncker (mobiliteitsexpert)

Wat de oorsprong en het voorkomen van fijn stof betreft, heeft de lokale overheid een beperkte impact. Maatregelen tegen fijn stof moeten genomen worden op gewestelijk, nationaal en Europees niveau. Toch zijn er ook op lokaal niveau acties mogelijk. Deze debatavond dient om het gesprek aan te gaan met beleidsmakers, experten, betrokkenen en inwoners om samen na te denken over een andere mobiliteit, voor minder stof en gezondere kinderen.

Dus: Ben jij benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw buurt en wil je mee nadenken over oplossingen om te zorgen voor propere lucht? Kom op 14 juni om 20u dan zeker naar het Proefcentrum in Pamel. Toegang gratis.

Extra: Groen Pajottenland biedt een van de aanwezigen gratis een dag gebruik van de nieuwe Pajotse elektrische deelwagen aan! Auto's zijn geen oplossing voor fijn stof en mobiliteit, maar elektrisch autodelen zorgt alvast voor minder voertuigen en minder vervuiling.

Fiets en stap je al regelmatig? Heb je een goed zicht op de zwakke punten in de Pajotse gemeenten op vlak van mobiliteit of luchtvervuiling? Welke punten wil jij verbeterd zien? Meld ze ons op voorhand en kom de avond zelf meepraten. Aanmelden via [email protected]

Posted by on
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.